Profesionalni fotografi za venčanja

Fotograf za venčanja

 

Iako vas million obaveza opseda za pripreme najvažnijeg dana u životu, fotograf za venčanja trebalo bi da je u vrhu liste prioriteta. Oni su čuvari trenutaka, beležnici jednog vremena I tradicije. Kada sve prođe, uspomene u vidu fotografije najbolji su način da vizuelizujemo I opet proživimo naš dan iz bajke.


Mladenci, a posebno mlade, provedu mesece u planiranju svog venčanja iz snova. Tog dana sve mora biti savršeno, od muzike, hrane, prelepe sale za venčanja, do najsitnijih detalja dekoracije. Iako veoma brzo nakon venčanja, dosta toga zaboravimo (npr. šta smo jeli ili koja je bila pesma za prvi ples), uvek u sećanju imamo sačuvan onaj trenutak sreće I magične atmosfere.

Dobar fotograf za venčanja


Danas, svako sa malo boljim fotoaparatom može biti fotograf. Ali, da li će to biti urđjeno kako treba, da li će biti zabeleženi bitni momenti I dočarana svaka emocija? To rade samo profesionalci. Nemojte žaliti za utošenim vremenom u potrazi za fotografom pošto on beleži momente koji će trajati jedino kroz te fotografije.


Želite da one dočaraju svaku emociju I da imate uspomenu za ceo život. Vaše fotografije sa venčanja ćete pokazivati prijateljima, rodbini, a jednog dana i deci i unucima, a sigurno želite da im na najbolji način ilustrujete vreme i trenutak koji je bio veoma važan za vas, a to će moći da dočara samo fotograf koji je stučan, iskusan i profesionalan u svom poslu.


Dobri fotografi za venčanja pripremaju se za svako fotografisanje individualno. Svakom paru pristupa se lično – ne postoje univerzalne lokacije, poze….


Fotograf za venčanja mora obaviti pripreme pre izlaska na teren:

  • Upoznavanje sa mladencima – razgovor sa parom, njihove želje , ideje
  • Predočavanje rada fotografa – upoznavanje sa procedurom rada, satnice, paketi, razgledanje portfolija
  • Usklađjivanje želja – odabir lokacije, pregled terena, nabavljanje dozvole (ako to zahteva specifična lokacija)

Fotografisanje venčanja radi se u više faza. Priprema mladenaca, fotosesija na izabranoj lokaciji I čin samog venčanja – sve do trenutka svadbenog veselja. Ove fotografije razlikuju se od klasičnih, jer nije samo statiranje i poziranje mladenaca, već fotograf prati njihovo spremanje za venčanje. Kroz te faze pripreme i izlaskom na lokaciju on fotografijom priča njihovu jedinstvenu ljubavnu priču.

Saveti za mladence


Želite da vaše svadbene fotografije budu originalne, a u isto vreme prirodne i spontane, da predstavljaju baš vas i vašu ljubav. Da ne budete samo statisti na sopstvenom venčanju? Zato pre nego krenete na fotosesiju, dobro razmislite šta želite i šta bi najlepše opisalo vašu ljubavnu priču.

  • Razmislite da li želite fotografije u prirodi, pored vode, na planini, na nekom vidikovcu ili ste više urbaniji tip, pa biste se radije fotografisali pored neke moderne zgrade, ili u duhu užurbanosti grada.
  • Kada se odlučite o stilu, onda na red dolazi izbor tačne lokacije. Ako se rešite da fotografisanje na lokaciji bude istog dana kada i venčanje, uzmite u obzir da treba uskladiti mnogo stvari i satnica (šminka, frizura, gosti). Zbog svega toga možda bi najpraktičnije bilo birati lokaciju u blizini mesta venčanja.
  • Razmišljajte I o praktičnim stvarima – možda ne bi bilo loše poneti rezervnu obuću (pogotovu ako se fotografišete u prirodi), ili povesti nekog “pomoćnika” za mladinu venčanicu. Imajte rezervni plan lokacije u slučaju iznenadne vremenske nepogode.

Fotograf za svadbe


Želite da ne propustite ni jedan sekund svog venčanja, ali je prosto neizvodljivo propratiti sve, zato je tu fotograf. Iskusan majstor svog zanata oseti I prepozna bitne momente. On ne dozvoljava da mu bilo šta promakne, a opet u isto vreme mora ostati nenametljiv I “nevidljiv”. Nikom nisu potrebne na stotine sličnih fotografija, već par kvalitetno “uhvaćenih” emocija.


Često se dešava da fotograf, u želji za što boljim kadrom, razmešta goste, kumove, mladence, i tu nestaje sva magija svečane ceremonije, “Hvatanje” osmeha, zagrljaja, suze radosnice, spontanost i ležernost, odlika su dobrih I iskusnih fotografa, koji umeju autentično da fotografijom prenesu atmosferu.

Slikanje za svadbu


Slike sa vašeg venčanja ne bi trebalo da budu gluma, poziranje i predstava za goste. Ne želite da fotografije Vašeg Dana budu kao I na hiljade drugih, stereotipnih poziranja. Iskusni fotografi to znaju da izbegnu, oni “love” nostalgiju u nečijim očima, iskreni osmeh, ponos. Mnoštvo detalja i sitnica, specifičnost atmosfere, koja će oživeti svakim ponovnim pregledanjem fotografija i osvežiti vam sećanja.


Nevidljivi fotograf je najpoželjniji, a opet svi želimo i po neku tradicionalnu fotografiju. Zato bi možda dobro rešenje bilo, odvojiti jedan kutak u sali i posvetiti neko vreme za klasično fotografisanje sa onima koji žele ovakvu uspomenu, a pri tom ne remetiti veselje ostalih gostiju.


Možda bi taj kutak bio i odlična lokacija za samog fotografa I one nestrpljive goste koji žele da svoje fotografije dobiju odmah. Svakako bolje rešenje, nego da fotograf obilazi stolove i deli pristigle fotografije.

Zaključak


Mi smo uvereni da imamo najbolji posao na svetu. Ljudi nas pozivaju na svoja slavlja i mi smo stalno okruženi veseljem i srećom. Medjutim, kada je u pitanju „hvatanje trenutka“ naš posao postaje i jedan od najodgovornijih. Naš cilj je zadovoljan klijent, ne samo na dan ceremonije i veselja, već kada kroz mnogo godina bude listao fotografije sa venčanja.