Fotografisanje dečijih rođendana

Fotografisanje dečijih rođendana


Umesto da po igraonici trčkarate sa telefonom ili foto aparatom u rukama, pokušavajući da uhvatite sve bitne trenutke, opustite se sa ostalim gostima i uživajte i vi u rođendanu koliko i vaša deca. Fotografisanje dečijih rođendana prepustite profesionalcima. Oni će profesionalno uraditi posao, dok se vi možete maksimalno posvetiti svojim gostima.


Dugotrajno poziranje, sa usiljenim osmehom po naređenju roditelja nije nešto čemu se deca raduju. Dok ostali trče okolo i ludo se zabavljaju, ona moraju da stoje i smeškaju se – to i definitvno nije na vrhu liste prioriteta. A ni roditelji nisu oduševljeni kada na fotografijama ugledaju montiran osmeh deteta i oči koje lutaju i gledaju kako propuštaju svu zabavu.


Dok su deca manja, mi ih i sami možemo nekako uhvatiti i zabeležiti divne fotografije, a opet imati kontrolu nad proslavom. Kako rastu, postaju nemirniji, živahniji i brži, a nama kontrola polako izmiče. Da bismo se i mi opustili i uživali zajedno sa decom, najbolje je bar neku od obaveza prepustiti nekom dugom – fotografu. Osim relaksiranije proslave, ujedno ćemo dobiti i divne uspomene – fotografije iskrenih osmeha, suza, smešnih situacija….

Fotograf dečijih rođendana


Fotografisanje dece je pravi izazov. Da bi fotograf došao do što lepših i spontanijih fotografija mora biti i dobar animator. Neka deca su stidljivija od drugih, ne mogu se ponašati opušteno u prisustvu nepoznatih pa je zato fotograf u tom trenutuku i klovn i mađioničar. Iskusni fotografi znaju kako da priđu deci, kako da ih nasmeju i fotografisanje učine zabavnim.


Što su deca manja to treba više taktičnosti, zato su prvi rođendani posebni izazovi. Slavljenik obično nije ni svestan situacije. Dešava se da se tako mala deca uplaše i dožive neku vrstu stresa od velikog broja ljudi, muzike, previše pažnje…U tim situacijama fotografu je još teže da dođe do dobrih kadrova, da ne uznemiri dodatno mališana, a da opet ulovi svu spontanost atomosfere – ta veština se stiče samo iskustvom. Biti nevidljiv, a zabeležiti sve.

Slikanje dečijih rođendana cena


Prilikom angažovanja profesionalnih fotografa za rođendan, jedno od prvih pitanja klijenata je cena usluge. Za slikanje dečijih rođendana cena ne može biti univerzalna, a na to utiče nekoliko faktora.

  • Lokacija – udaljenost od grada, ako je proslava na nekom salašu, seoskom imanju.
  • Vreme – nije isto ako se usluge koriste samo za vreme trajanja rođendana ili možda želite i neku fotosesiju pre same proslave
  • Broj gostiju – ako želite da imate uspomenu sa svakim gostom pojedinačno ili se pak odlučite da fotografije budu spontane,

Svi ovi faktori utiču na formiranje cene, ali i ako imate još nekih dodatnih zahteva (možda slikanje iz vazduha dronom npr.)

Da li pripremiti dete da će prisustvovati profesionalni fotograf?


Roditelji obično imaju dosta nedomica i pitanja kako će proteći fotografisanje, verovatno u strahu i želji da bude zabeležen apsolutno svaki momenat. Starijoj deci je to lako objasniti i pripremiti ih na prisustvo stranca, tako da osim lepog raspoloženja i osmeha ništa posebno ne treba pripremati.


Sa rođendancima koji slave prvi ili drugi rođendan je to malo teže. Obzirom da nisu ni svesni situacije, mi kao roditelji se možemo potruditi da olakšamo posao i fotografu ali i sebi. Da sve prođe sa što manje tenzije, bitno je da je mališan presvučen, sit i naspavan.

Saveti za roditelje

 

  • Uključite dete u planiranje rođendana.

Ako je dete malo i ne baš svesno dogadjaja i slavlja, ono nema posebne želje i nije teško isplanirati rođendan. Međutim, to se menja kako dete raste i počinje da ima svoje mišljenje i želje. Tada i decu treba uključiti u planiranje rođendana. Moraju imati pravo glasa u odabiru mesta slavlja, izbora torte, odeće, ukrasa…


Ako ih isključite iz odlučivanja i planiranja, deca će misliti da im je sve nametnuto i onda često iskazuju svoje nezadovoljstvo i protest na najraznovrsnije načine. Tada fotografisanje dečjih rođendana postaje prilično zahtevno, a rezultat su obično fotografije na kojima su namrgođena deca, ili imaju kiseo iznuđen osmeh.

  • Isplanirajte vremenski raspored.

Često se događa da dok stignu do fotografisanja manja deca budu izmazana svom hranom, sokovima i tortom koje su do tad konzumirali. Iz tog razloga je bolje statično fotografisanje planirati za početak veselja, pošto deci nije potrebno mnogo vremena da se isprljaju.


Kada je u pitanju fotografisanje dece u akciji, profesionalni fotograf dečijih rođendana će več znati da izabere ugao iz koga se neće videti rezultati dečijih nestašluka na njihovoj odeći.

  • Najvažniji savet od svih – nemojte se nervirati

U našoj želji da rođendan našeg deteta bude najsavršeniji dan, ponekad znamo da preteramo sa previše organizacije, previše sadržaja koje treba uklopiti, i to često prouzrokuje toliko stresa da na kraju zaboravimo zašto smo skupili prijatelje i rodbinu. Najvažnije – zaboravimo da smo tu da se zabavimo zajedno sa decom. A ona su sjajna u proceni naših emocija, i apsolutno svaka naša nervoza se odražava i na njih.


Zato, dok planirate rođendan, nemojte zaboraviti da se zabavljate sa svojim detetom, i nemojte previše organizovati. To će učiniti da i vama i vašem detetu rođendan bude obaveza, a ne nešto čemu se treba radovati. A i fotografu je teško da uhvati na slici osmeh kada su i deca i roditelji nervozni.

Zaključak


Angažovanje fotografa za dečiji rođendan će vas poštedeti muka i omogućiti vam da uživate u rođendanu, i najbitnije – imaćete divne uspomene i fotografije. Deca brzo rastu, i dok trepnete okom, biće tinejdžeri koji neće biti tako voljni da se fotografišu sa roditeljima i rođacima. Ugrabite priliku dok možete.